Volgens AM projectontwikkelaar Soufyan al Bouhabdallati heeft houtbouw de toekomst. Willen we in Nederland sneller kunnen bouwen én onze klimaatdoelen halen, dan kunnen we niet zonder, legt hij uit. In de gebiedsontwikkeling Landgoed Wickevoort, Cruquius leverde AM afgelopen jaar de eerste nieuwe houten conceptwoningen (Flow-woningen) van BAM op. De ervaringen die hierbij zijn opgedaan zijn veelbelovend.
Het huis waar iedereen van hou(d)t
Ons land heeft een fors woningtekort. Tot 2030 moeten er jaarlijks 100.000 woningen bijgebouwd worden. Dat is het uitdagende doel dat de overheid gesteld heeft. Door onder andere hoge rentes, stijgende bouwkosten, personeelstekorten in de bouw en lange procedures, wordt dit streefgetal nog niet gehaald. Daarnaast zijn er de klimaatdoelen die ons land zichzelf heeft gesteld. AM is hierin nog ambitieuzer dan het Rijk dat in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Soufyan: “Wij willen in 2035 klimaatpositief zijn. Hiervoor is een omslag nodig in de manier waarop we ontwikkelen. Het is uitdagend en om dit te bereiken hebben we houtbouw nodig. Daarom zijn we er volop mee bezig. In onze gebiedsontwikkeling Populus in Rotterdam voeren we de woningen uit in hout, in Leeuwenpoort in Utrecht en Strandeiland Amsterdam bouwen we houten woningen en ook in Othene Zuid in Terneuzen. In onze gebiedsontwikkeling Landgoed Wickevoort is in diverse deelgebieden gebouwd in hout en hier zijn afgelopen jaar de eerste houten conceptwoningen van BAM opgeleverd.”
Willen we in Nederland sneller kunnen bouwen én onze klimaatdoelen halen, dan kunnen we niet zonder houtbouw.
AM’s eerste volledig houten woningen
In Wickevoort in Cruquius ontwikkelde AM het deelplan Tussen de Hagen. In dit gedeelte van Landgoed Wickevoort zijn inmiddels de allereerste Flow-woningen opgeleverd die volledig zijn uitgevoerd in hout, legt Soufyan uit: “Tijdens de ontwikkelfase van dit deelplan, hadden we contact met BAM over hun nieuwe houten conceptwoning genaamd Flow. De woning is een combinatie van houtskeletbouw (HSB) en massieve houtbouw (CLT). Het bestaat uit 45 elementen en wordt volledig in de fabriek gebouwd. Daarbij worden zelfs de stopcontacten en lichtpunten meegenomen in de wanden. Alles wordt binnen een dag geassembleerd op locatie. We hebben besloten om gedeelte van de woningen in dit deelgebied als Flow-woning uit te laten voeren. Omdat ons originele plan eigenlijk al volledig was uitgedacht voor beton en goedgekeurd was door het kwaliteitsteam, hebben we BAM uitgedaagd om de woning zo te maken dat er uiterlijk geen verschil zou zijn. Zo hoefden we onze plannen nauwelijks aan te passen. Ze zijn hiervoor tot het uiterste gegaan en als je nu door de wijk loopt, dan zie je geen verschil. Zelfs de gemetselde gevels zijn door de steenstrips volledig gelijk in uiterlijk.”
Circulair en klimaatpositief
Maar wat maakt juist deze houten woningen zo aantrekkelijk voor de toekomst? Houtbouw is op verschillende vlakken duurzamer dan bouwen met beton, aldus Soufyan: “Het materiaal is circulair. We gebruiken alleen hout met de juiste keurmerken. Afkomstig van duurzaam beheerde productiebossen. Het hout dat daar gekapt wordt, wordt continu opnieuw aangeplant. Daarnaast neemt het hout tijdens de groei juist CO2 op uit de atmosfeer. De Flow-woning neemt zo’n 11.000 kg CO2 op. Terwijl bij de productie van staal en beton juist veel CO2 vrijkomt.” Daarnaast zijn de onderdelen van de Flow-woning remontabel waardoor het eenvoudig kan worden hergebruikt.
Een huis in een dag
Naast het duurzaamheidsaspect is ook de snelheid waarop deze houten woningen gebouwd worden onderscheidend. Soufyan: “De elementen worden onder ideale omstandigheden in de fabriek geproduceerd. Op locatie duurt het vervolgens één dag om de onderdelen te assembleren. Aan het einde van de dag is de woning al volledig wind- en waterdicht. Door woningen in de fabriek te produceren in plaats van op locatie, kunnen we het hele proces veel efficiënter inrichten. Een hele woning kan door deze efficiënte productie veel sneller gebouwd worden. Na het assembleren op locatie is de woning binnen twee à drie maanden helemaal afgebouwd. Bij een project als dit kunnen we de totale oplevertijd inkorten van twee jaar naar een jaar.” Dit brengt allerlei voordelen met zich mee, legt Soufyan uit. “Het zorgt ervoor dat de koper geen langdurig overbruggingskrediet nodig heeft. Daardoor wordt de woning betaalbaarder en dat is iets wat we op de huidige woningmarkt nodig hebben. Daarnaast zijn er grote personeelstekorten in de bouw. Door deze vorm van industrieel produceren van woningen zijn er minder mensen nodig. We kunnen door het efficiënte proces ook makkelijker de productie vergroten.”
Gezonder leefklimaat
En dan zijn er nog de voordelen van het materiaal voor de bewoner zelf. Hout zorgt voor een prettiger woonklimaat dan beton. Soufyan: “Je ervaart een groot verschil als je in een casco-woning van hout staat. In een betonnen woning voelt het kil. Een houten woning voelt natuurlijker, warmer aan. Hout neemt vocht op, dus het vochtklimaat in zo’n huis is beter. Uit onderzoeken blijkt dan ook dat hout in de woning de fysiologische stressreacties van mensen vermindert. De luchtkwaliteit is hoger, wat prettig is voor mensen met astma of allergieën.” Het hout is daarnaast veelzijdiger in het gebruik. Dat betekent dat er aan de buitenzijde meer mee gedaan kan worden, maar ook aan de binnenzijde. Soufyan: “Je kunt aan de binnenzijde bijvoorbeeld makkelijker verlichtingsopties inbouwen.”
Populair bij kopers
Bij kopers leven nog wel de vooroordelen dat houten woningen minder brandveilig zijn en gehoriger. Volgens Soufyan is dat onterecht: “De woningen voldoen aan dezelfde hoge kwaliteitseisen als betonnen woningen. Het geluid tussen de woningen is in Tussen de Hagen zelfs beter gedempt dan in de betonnen woningen, door de aanwezige spouwmuur.” Alle reden dus voor enthousiasme ook bij de kopers. En dat was er ook. “We hebben de huizen bewust pas verkocht nadat ze waren gebouwd. Dit gaf ons de kans om elke bouwfase goed te analyseren en het gaf kopers de kans om de woningen eerst te bekijken en de woning te ervaren. We kregen maar liefst 400 inschrijvingen voor 11 woningen. Twee van de woningen zijn in gebruik als modelwoning. In een van deze modelwoningen leeft nu een stel dat een wedstijd heeft gewonnen. Zij mogen een jaar lang gratis in het huis wonen. Hun eerste ervaringen in de houten woning zijn positief. De andere bewoners nemen hun intrek in de eerste week van februari.” Voor Soufyan is er geen twijfel mogelijk dat houtbouw de toekomst is. “We kunnen niet zonder dit soort woningen. We zien nu al dat de productie flink op loopt in de fabriek. Ik vind het een mooi vooruitzicht, want zo kunnen we relatief veel woningen produceren die duurzaam en circulair zijn. Tegelijkertijd is het een oplossing voor de vele handen die we in de bouw tekort komen.”