Hart van de Waalsprong zet nieuwe standaard voor mixed-use

Gezellig? Inspirerend? Vooruitstrevend? Het zijn niet altijd de woorden waar je aan denkt als je het gemiddelde winkelcentrum met omliggende woningen bekijkt. Hart van de Waalsprong in Nijmegen brengt hier verandering in. Het gebied zet een nieuwe standaard voor mixed-use gebieden. Duurzaam, klimaatadaptief, natuurinclusief, maar ook gezellig, sfeervol, met ruimte voor beweging en ontmoeten. Ontwikkelingsmanager Thijs Huis in het Veld legt uit wat dit gebied goed maakt en hoe het van waarde is voor zowel klimaat als mens.

“Hart van de Waalsprong is een mixed use-gebiedsontwikkeling waar ik vanaf het begin bij betrokken was. Volgend jaar zal het helemaal opgeleverd zijn. Nu het voor 80% klaar is zien we al dat het gebied door bewoners, bezoekers en ondernemers wordt gebruikt zoals we het bedoeld hebben. Dat is prachtig!” Het gebied heeft volgens Thijs een ongebruikelijke combinatie van stedelijkheid én knusheid: “Op zonnige dagen hangt er een prettige vibe op het plein. Je ziet er spelende kinderen bij het waterelement, maar ook scholieren, hipsters en bouwvakkers die op het terras of een bankje neerstrijken. Echt stads.”

Het gebied heeft een ongebruikelijke combinatie van stedelijkheid én knusheid.

Waarde toevoegen aan de maatschappij

Voor dit deel van de wijk was acht jaar geleden nog geen vastomlijnd plan. “In de tender werd  verschillende partijen gevraagd om tot een geschikte oplossing voor een mixed-use gebied in het centrum van de wijk Waalsprong te komen. We hebben er in een consortium met vastgoedontwikkelaar VanWonen een project van kunnen maken wat past bij de ambities van AM en daarmee ook de tender gewonnen.” Een project dat impact maakt en dat verder kijkt dan het vanzelfsprekende en waarde toevoegt aan de maatschappij. Dit doen we aan de hand van onze drie impactthema’s.

Invloed op duurzaamheid reikt verder dan gebouwen

Thijs is enthousiast over is neergezet op het gebied van duurzaamheid. “Toen we acht jaar geleden met dit gebeid van start gingen wilden we een nieuwe standaard voor duurzaamheid neerzetten voor dit mixed-use gebied. Omdat we verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van het hele gebied, kunnen we zoveel meer bereiken dan alleen een aantal duurzame gebouwen neerzetten. We realiseren hier ook de infrastructuur en de openbare ruimte, zelfs tot de kunstuitingen aan toe. Die nieuwe standaard, die staat er. We hebben een vooruitstrevend gebied gerealiseerd.”

De woningen en het winkelcentrum zijn gasloos en klimaatneutraal. De huizen en appartementen zijn aangesloten op het warmtenet en voorzien van zonnepanelen voor stroom, het winkelcentrum is grotendeels elektrisch en de stroom wordt gecompenseerd via zonnepanelen op het dak van het parkeerhuis. Naast energieneutraal is het gebied klimaatadaptief en natuurinclusief aangelegd. “We hebben bijvoorbeeld hemelwaterretentiedaken toegepast en ook hebben we wadi’s aangelegd. Dit zijn verdiepte groenstroken waar het water bij hevige regenval via goten naartoe geleid wordt. Het is de nieuwe realiteit dat er meer regen valt. Daarom hebben we voor dit water ruimte gereserveerd.”

Verder is er veel groen op de gevels en in de straten, dat zorgt voor verkoeling op warme dagen, net als het water-speel-element. Ook voor duurzame mobiliteit is veel aandacht. Thijs: “In de parkeerhub zijn deelauto’s te vinden waar bewoners met vouchers gebruik van kunnen maken. Hierdoor hopen we dat mensen minder noodzaak voelen om bijvoorbeeld een tweede auto te kopen.”

Met hart voor de mensen

Hart van de Waalsprong is niet alleen een duurzame wijk. Er is ook een gebied gerealiseerd dat impact heeft op de mens. “We hebben hier woningen en voorzieningen ontwikkeld voor zowel grotere als kleinere huishoudens en voor mensen met hogere en lagere inkomens. Verder is een deel van de sociale huurwoningen gereserveerd voor Driestroom, een organisatie voor mensen met een beperking die begeleid wonen.” In het gebied is aandacht besteed aan het welzijn en de sociale behoeftes van alle bewoners. Thijs geeft talloze voorbeelden, van de auto’s die uit het straatbeeld zijn gehaald, zodat kinderen makkelijker en veiliger buiten kunnen spelen, tot de inpandige fietsenstallingen bij de appartementen die naast de entree zijn gepositioneerd zodat bewoners makkelijker de fiets pakken. En ook de paden langs de Waal en de Spiegelwaal die uitnodigen om te wandelen.

De combinatie van ketens en lokale smaakmakers zorgt voor een goede kruisbestuiving.

Buurt met jeu

Ook de zorgvuldig uitgekozen lokale ondernemers dragen bij aan de fijne sfeer die heerst in het gebied. “Natuurlijk zijn de vanzelfsprekende ketens zoals Albert Heijn, Kruidvat en Hema in het winkelcentrum te vinden, maar je vindt er bijvoorbeeld ook lokale ondernemers zoals een bloemist, een automatiek genaamd Appeltje Eitje waar je geen kroketten maar producten van lokale boeren uit de muur trekt, een kinderlifestyle winkel en foodbar Sound & Soul. Deze zaak is als een woonkamer voor de buurt. Ze organiseren open mic avonden en als er belangrijke voetbalwedstrijden zijn, dan staat er een scherm op het plein. Ze zijn een aanjager van het gemeenschapsgevoel, dat is echt bijzonder.” Thijs en zijn team doen graag wat extra moeite om ook dit soort zaken in het winkelcentrum te krijgen. “Het vraagt wat meer begeleiding, omdat deze ondernemers vaak starters zijn en we ook de belegger moeten overtuigen dat hun zaken stand zullen houden, maar het geeft zoveel meer jeu aan de hele buurt. De combinatie van ketens en lokale smaakmakers zorgt voor een goede kruisbestuiving.” Wie rondloopt door Hart van de Waalsprong zal het beamen. Gezellig? Inspirerend? Vooruitstrevend? Jazeker!

Lees ook