Beroep: Sociaal Gebiedsontwikkelaar Haag Wonen
Leeftijd: 36
Trots op: Dat ik anderen vaak meekrijg in placemaking.
Key in placemaking… Snelheid en doen: je moet echt tempo maken en vooral dingen gewoon doen.
AMuse: placemaker Guus Frenaij
De juiste mensen
“Als sociaal gebiedsontwikkelaar probeer ik een fijne leefbare buurt te creëren. Een plek waar mensen zich betrokken voelen, waar ze graag zijn en waar ze trots op zijn. Dit doe ik door de juiste mensen voor ieder project te vinden en ze aan elkaar te verbinden. Voor mij is een project pas geslaagd als er een duurzame strategie is, zodat het in de toekomst verder kan groeien en er omheen ook allemaal mooie dingen ontstaan.”
Manshiyat Naser
“Ik heb Sociale Geografie gestudeerd en ben voor mijn master naar Caïro gegaan. Daar heb ik onderzoek gedaan naar Manshiyat Naser, een informele wijk, zonder overheidsregulatie. Ik verwachtte een grote getto aan te treffen, met veel ellende. En natuurlijk was dat er ook. Maar wat mij vooral opviel was dat het een buurt was met zoveel leuke, inspirerende en ondernemende mensen. Er was een hele wijk ontstaan, waar het bruiste van de energie en innovatie. Toen dacht ik: hé, mensen zijn heel goed in staat om zelf een buurt op te bouwen. Als overheid hoef je het eigenlijk alleen maar te faciliteren. Daar is mijn interesse in placemaking ontstaan.”
Junks in de tuin
“Als je met mensen gaat praten, naar ze luistert en ze met elkaar in contact brengt, ontstaat er altijd iets moois. Een paar jaar geleden ging Haag Wonen een paar woonblokken verduurzamen. Ik ben toen de wijk ingetrokken om met buurtbewoners te praten en te kijken hoe we er meteen ook een fijne leefomgeving van konden maken. Al snel trok ik de conclusie dat heel raar zou zijn om hier alleen het vastgoed aan te pakken en niet de verloederde binnentuinen waar de junks soms gewoon in lagen te slapen.”
Van het één…
“Ik heb er best voor moeten vechten om geld voor die binnentuinen beschikbaar te krijgen. Maar het is gelukt en het ontwerp is samen met de bewoners gemaakt. Ik weet nog goed dat in de tuin met een moeder stond te praten. Ze vertelde mij dat zo graag wilde dat haar kinderen hier ook konden spelen. Maar ze woonde op de eerste verdieping. We bespraken net de mogelijkheid van een trappetje, toen er een buurman voorbij kwam lopen. Hij heeft meteen een trappetje voor haar gemaakt. Het leuke is dat er nu in het ontwerp trappetjes zijn opgenomen, zodat iedereen de tuin kan bereiken.”
Placemaking bij corporaties
“Haag Wonen is niet meer alleen van de stenen, maar ook van een fijne buurt. Daar hebben we hoge ambities in. En terecht, vind ik. Deze ambitie vergt een heel andere manier van werken en dat heeft tijd nodig. Maar we zijn in ieder geval op de goede weg. Woningcorporaties verkeren in een ideale positie om aan placemaking te doen; we bezitten het vastgoed, vaak ook de openbare ruimte eromheen en we kennen de bewoners. Daarom vind ik dat woningcorporaties placemaking veel meer in hun organisatie moeten verankeren, zodat ze niet alleen een goed huis neerzetten, maar ook een fijne buurt.”