Elke jaar in juni verschijnt de AMuse; hét magazine van AM over placemaking. Inspirerend en informerend. Voor iedereen die geïnteresseerd is in placemaking en alles wat daarbij hoort. Met bijzondere placemakers, spraakmakende interviews, boeiende verhalen, het laatste nieuws op het gebied van placemaking en nog veel meer. In de aanloop naar de nieuwe editie publiceren we maandelijks 'AMuse; placemakers aan het woord'. Deze keer: Doesje Fransen
AMuse: placemaker Doesje Fransen
Naam: Doesje Fransen
Beroep: Directeur Oopz! (Ondernemershuis op Zuid)
Leeftijd: 55
Trots op: Dat ik na tegenslagen altijd weer de kracht vind om op te staan
Key in placemaking... ‘Het betrekken van lokale ondernemers en organisaties in de planontwikkeling én ze een plek en opdracht gunnen.’
Weinig diversiteit
“Oopz! is in 2015 onder de naam Ingenieurs op Zuid begonnen. Onze oprichter, Stijn van Leeuwen, had een ingenieursbureau in Rotterdam. Het viel hem op dat daar heel weinig diversiteit zat, terwijl het in Rotterdam toch bruist van de diversiteit. Hij was er stellig van overtuigd dat er ontzettend veel talent onbenut bleef; mensen die ondanks hun bekwaamheid de weg naar een juiste plek op de arbeidsmarkt niet kunnen vinden. Daar wilde hij iets aan doen.”
Verschil maken
“Een grote groep mensen is niet (goed) zichtbaar in bedrijven. Mensen met een valse start die niet makkelijk meer aan een baan komen, om welke reden dan ook. Ze krijgen niet de mogelijkheid om hun talent te benutten. Een van onze eerste medewerkers zat bijvoorbeeld met haar ingenieursdiploma achter de kassa. Oopz! wil hen een kans geven zich te ontwikkelen. Wij zijn een community van sociale ondernemers die startende ondernemers ondersteunt, stimuleert, inspireert en faciliteert. We willen een verschil maken en maken ook een verschil.”
Sociale drive
“Oopz! steunt sociale ondernemers. Ondernemers die met hun bedrijf een positieve bijdrage willen leveren aan het welzijn van mensen. Met name van mensen in Rotterdam-Zuid. Als het een sociaal betrokken idee is met als doel iets te betekenen voor de maatschappij en wij in het verhaal geloven, dan past iemand bij Oopz!”
Go with the FLOW
“Een mooi voorbeeld van een van onze start-ups is Productiehuis Flow, een productiehuis dat zich richt op podiumkunsten en talentontwikkeling. De oprichter heeft een detentieverleden. Hij voelde een enorme passie om jongeren met eenzelfde verleden en dezelfde culturele ambities te begeleiden in het ontplooien van deze ambities. Oopz! heeft hem daarbij ondersteund en Productiehuis Flow is inmiddels een bruisende succesvolle onderneming.”
Werken is gezond
“Door ondernemingen te beginnen, geven we niet alleen ondernemers een kans, maar creëren we ook werkgelegenheid. Dat is ontzettend goed voor een buurt. Wij geloven er heilig in dat werk bijdraagt aan de zelfredzaamheid en vitaliteit van mensen. En dan met name werken naar vermogen. Oftewel: iedereen een passende plek op de arbeidsmarkt. Werken draagt bij aan een gezondere levensstijl en de gezondheid van mensen.”
Feyenoord City
“Het positieve effect van werk en werkgelegenheid is goed zichtbaar in Feyenoord City. In verband met de gebiedsontwikkeling kwam daar een aantal panden leeg te staan. Wij werden benaderd met de vraag of wij hier iets mee konden. Wij hebben op deze plek echt een mooie community van sociale ondernemers en werkgelegenheid gecreëerd. Ik pleit er sowieso voor om leegstaande panden tijdelijk en betaalbaar aan sociale ondernemers aan te bieden. Daarmee geef je deze mensen een fantastische kans om te gaan ondernemen en toon je gelijk je maatschappelijke betrokkenheid.”