Samen leven in een sfeervol hofje Landscronerhof, Weesp, Noord-Holland

Het Landscronerhof in Weesp is ontwikkeld naar het voorbeeld van een klassiek begijnhofje maar dan ingericht in ‘Fin de Siècle’-stijl. In Landscronerhof wonen ouderen en gezinnen samen. De bewoners ontmoeten elkaar in de omsloten ruimte van de gemeenschappelijke binnentuin en organiseren samen activiteiten in het gemeenschappelijke theehuis. Denk aan schilderen, keramieken, koken en yogaën.

  • Meergeneratiewonen
  • Versterkt buurtgevoel
  • Levensloopbestendige woningen
Info
Type
Programma
Ontwerp

Heren 5 Architecten

Partners

Gemeente Weesp

Realisatie

BAM Wonen

Status

Gerealiseerd

Type

Woningen

Programma

8 hofwoningen, 2 herenhuizen, theehuis en gemeenschappelijke binnentuin

Aantal woningen
10
Impactthema’s

Jong en oud staan voor elkaar klaar

Het hofje vormt een bijzondere plek in het woongebied Lanenrijk, waar jong en oud voor elkaar klaar staan in een van de eerste deelplannen van de gebiedsontwikkeling Weespersluis. Landscronerhof omvat tien levensloopbestendige woningen en een gemeenschappelijk theehuis. Acht hofwoningen en twee herenhuizen. De hofwoningen kunnen op maat worden ingericht met een keuken, woonkamer, inloopkast, slaapkamer en badkamer op de begane grond of met een traplift naar de twee slaapkamers met badkamer op de verdieping. De twee herenhuizen liggen tegenover elkaar en vormen de entree naar het Landscronerhof. Deze ruime familiehuizen hebben een royale open leefkeuken en woonkamer.

Hier leven ouderen en gezinnen samen

Onderdeel van gebiedsontwikkeling Weespersluis

Het Landscronerhof is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Weespersluis. Deze bestaat uit drie deelgebieden; Vechtrijk, Lanenrijk en Waterrijk waar circa 2.750 woningen worden gerealiseerd. Ieder deelgebied krijgt een eigen karakter; overkoepelend is de ‘Fin de siècle’ architectuur, een rijk gedecoreerde stijl met binnen-buitenruimtes zoals erkers, serres, veranda’s en loggia’s en gevels met een verticaal karakter. De woningen passen qua ontwerp in de woonsfeer van de historische buitenplaatsen langs de Vecht. In het nieuwe woongebied is veel ruimte gelaten voor parken, dijken, struinpaden en water.

De stadse voorzieningen, maar tegelijkertijd ook de vele natuur rondom het gebied en de aandacht voor de openbare ruimte en het ontmoeten, maakt het nieuwe woonlandschap Weespersluis een aantrekkelijke bestemming voor zowel starters, gezinnen, tweeverdieners en ouders van wie de kinderen uit huis zijn.