De hoofdstedelijke bouwproductie krijgt met Bajeskwartier een forse impuls: circa 1.350 woningen worden hier toegevoegd, van betaalbare starterswoningen tot en met exclusieve huizen en zorgwoningen. Dertig procent wordt in de sociale woningbouw gerealiseerd. Daarnaast is er veel aandacht voor andere functies, zoals een design cluster, horeca en een gezondheidscentrum. Alle gebouwen worden volledig energieneutraal, waarbij onder meer windenergie wordt gewonnen door de toepassing van dakelementen met ingebouwde windturbines. Ook wordt het organisch afval uit de wijk omgezet in stroom voor de (gasloze) woningen.
Stadsleven opnieuw uitgevonden Bajeskwartier, Amsterdam, Noord-Holland
Wie kent ze niet, de ongenaakbare torens van de Bijlmerbajes in Amsterdam, langs de spoorlijn naar Utrecht. Ooit was de Bijlmerbajes, niet in de Bijlmer gelegen trouwens, een plek waar je liever niet kwam. Nu ontstaat hier in Overamstel een groene, creatieve en bruisende wijk waar iedereen welkom is. Het wordt een inspirerende buurt binnen de ring van Amsterdam. Om te wonen, ondernemen, leren, maken en recreëren. In Bajeskwartier is ruimte voor start-ups, educatie, kunst, horeca, sport, maakplekken, een school en nog veel meer. Bajeskwartier wordt een uitbundig groene hotspot, voor echte stedelingen.
- 30% sociale huur
- Groene hotspot
- 98% hergebruik materialen
Info
Type
Programma
Ontwerp
OMA, FABRICations, LOLA Landscape
Partners
Gemeente Amsterdam, Schroders Capital, AT Capital
Realisatie
BAM
Status
In uitvoering
Type
Woningen
Volume
27.000 m2
Programma
1.350 woningen en circa 27.000 m² voorzieningen (waaronder design studio's, gezondheidscentrum, kinderopvang)
Aantal woningen
1.35
Grote impuls
Bajeskwartier wordt een uitbundig groene hotspot voor echte stedelingen
Circulariteit als kernwaarde
Circulariteit is een van de kernwaarden van het plan. Van de zes torens worden er vijf gesloopt; het bouwafval hiervan wordt voor 98 procent opnieuw gebruikt. Dit gebeurt op uiteenlopende manieren. Zo vormt straks de bestaande verbindingsstraat de plint van de nieuwe woongebouwen en worden gevels van de gevangenistorens gebruikt voor studentenwoningen. Zelfs de oude tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes. Het verleden krijgt daarmee op een bijzondere manier een eigen plek in het nieuwe kwartier. De zesde toren die behouden blijft, wordt getransformeerd tot een ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw.
Groenste wijk van Amsterdam
In Bajeskwartier vind je veel meer dan wonen alleen. Er komen galeries, geweldige restaurants, een klimroute, school, gezondheidscentrum, maakplekken en cafés. Maar ondanks die stedelijke vibe wordt Bajeskwartier ook de groenste wijk van Amsterdam, die uitnodigt tot een gezonde levensstijl. Er worden maar liefst bijna 70 aaneengesloten tuinen aangelegd, afgewisseld met waterpartijen en pleinen. In de Groene Toren, symbool voor alles waar Bajeskwartier voor staat, komt zelfs een verticaal park en stadslandbouw over verschillende verdiepingen. Overal komt ruimte voor sport en spel.
De tuinen en het groen staan in mooi contrast met de iconische moderne architectuur en de ruige gebouwen van de oude Bijlmerbajes. Deze zichtbare geschiedenis geeft de buurt karakter en maakt het een plek als geen ander.
Living Lab
In Bajeskwartier staat inspiratie, beleven en vooruitgang centraal. Zo doet het Living Lab hier nu en straks, onderzoek naar de stad van de toekomst. Het wordt een innovatieve wijk met aandacht voor duurzaamheid en circulariteit en voor gezond en gelukkig leven in de stad. Bajeskwartier, een vooruitstrevende wijk, met respect voor het verleden van deze roemruchte plek vlakbij de Amstel.