Ambitieus, innovatief en bruisend innovatiedistrict WärtZ, Zwolle, Overijssel

De gebiedsontwikkeling WärtZ in Zwolle wordt een eigentijds tweede stadshart aan de zuidzijde van het station. Het wordt een bruisende leefomgeving met woningen, horeca, onderwijsinstellingen, buurtvoorzieningen en ruimte voor creatieve makers. In het gebied, dat onderdeel is van Spoorzone Zwolle, komt een spoorpark met de karakteristieke Wärtsilä-hal als kloppend hart. Een plek waar innovatie, toekomstgericht wonen én werken samenkomen.

  • Inspirerend ecosysteem voor innovatie en ontwikkeling
  • Toekomstgericht werken, wonen en leren
  • Groenste binnenstedelijke stationsgebied van Nederland
Type
Programma
Ontwerp

LOLA Landscape Architects, Orange Architects, MDRDV

Partners

Gemeente Zwolle, DGMR, Pieters Bouwtechniek, Stepforward, Kwirkey, NS

Realisatie

BAM Wonen

Status

In ontwikkeling

Type

Woningen, commerciële ruimtes, voorzieningen

Programma

850 woningen, 26.500 m2 niet-wonen programma met horeca, onderwijs, buurtvoorzieningen en ruimtes voor creatieve makers

Voedingsbodem voor talent en bedrijven uit hele regio

Innovatiedistrict

Wild, Art, Raw, Tech en Zwols. Oftewel: WärtZ. Een naam die niet alleen weergeeft wat de sfeer wordt van het nieuwe innovatiedistrict, maar die tegelijk refereert aan de bestaande Wärtsilä-hal met zijn typerende, golvende dak. Dit wordt het nieuwe icoon van deze toekomstige place-to-be. De hal met opbouw wordt beeldbepalend in WärtZ.

Met innovatie als motor voor de stedelijke en regionale economie biedt WärtZ hét podium voor innovatie ter ondersteuning van de ambitie van Zwolle om de vierde economische topregio van Nederland te worden.

WärtZ wordt de plek waar innovatie, creativiteit, toekomstgericht wonen, studeren, verblijven én werken aan uitdagingen van de toekomst samenkomen. Zo ontstaat er een belangrijk, nieuw innovatiedistrict als voedingsbodem voor talent en bedrijven uit de hele regio. Het historische centrum van Zwolle krijgt met WärtZ een eigentijds tweede stadshart aan de zuidzijde van het station..

Nieuw binnenstedelijk woonmilieu

Naast een economisch-culturele hotspot krijgt de Zwolse binnenstad er met deze ontwikkeling ook een nieuw binnenstedelijk woonmilieu bij. Hierbij is ruimte voor bijzondere woonconcepten zoals zorgwoningen, co-living studentenstudio’s en Friends-woningen. Ongeveer dertig procent van de woningen is bestemd voor sociale huur.

Groenste binnenstedelijke stationsgebied van Nederland

De openbare ruimte van WärtZ stimuleert ontmoeting én brengt de mensen dichter bij de natuur. Het landschapsontwerp van LOLA Landscape Architects is gebaseerd op de principes van ‘urban rewilding’, waarmee delen van de openbare ruimte aan de natuur teruggegeven worden.

WärtZ geeft voorrang aan wandelaars, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer, met aantrekkelijke langzaam-verkeer routes, multifunctionele (parkeer)hubs, een breed palet aan deelvervoer, een Fiets Innovatie Centrum in de nabijheid van NS Station Zwolle. Er wordt ingezet op een energie-positief, circulair en CO2-neutraal WärtZ, passend bij de duurzaamheidsambities van de stad en de toekomst van onze planeet.