Elke jaar in juni verschijnt de AMuse; hét magazine van AM over placemaking. Inspirerend en informerend. Voor iedereen die geïnteresseerd is in placemaking en alles wat daarbij hoort. Met bijzondere placemakers, spraakmakende interviews, boeiende verhalen, het laatste nieuws op het gebied van placemaking en nog veel meer. In de aanloop naar de nieuwe editie publiceren we  maandelijks 'AMuse; placemakers aan het woord'. Deze keer: Okrah Donkor

Naam: Okrah Donkor
Beroep: Oprichter en directeur Triple ThreaT
Leeftijd: 32
Trots op: De extreme impact die wij op jongeren hebben
Key in placemaking is… ‘Het centraal stellen van de mensen in plaats van de plek’

Geen perspectief

“Ik ben opgegroeid in het Haarlemse Schalkwijk, een achterstandswijk. Zelf ervaarde ik dat niet zo: het was gewoon mijn wijk. Toch zag ik als kind weinig perspectief. Ik geloofde niet dat ik iets kon bereiken. Dat had vooral met de context van de buurt te maken. Jongeren worden hier veelal bestempeld als probleemjongeren. Maar als je zo wordt gezien, is dat beeld daar en soms ga je je er ook naar gedragen en beland je in een negatieve spiraal.”

Aandacht en liefde

“Ik ben alleen met mijn moeder opgegroeid. Mijn vader was niet actief in beeld. We hadden niet veel geld en het was best moeilijk om op te groeien in een buurt als deze. Ik had het geluk dat mijn moeder begreep dat ik aandacht en begeleiding nodig had. Veel andere jongeren hier hebben dat niet en dan is het heel makkelijk om op straat te belanden en verkeerde keuzes te maken.”

Coach Bas

“Toch ontbrak er bij mij onbewust een vaderfiguur. Een mannelijke energie die mij een bepaalde mentaliteit, discipline en weerbaarheid leerde. Basketbal veranderde alles. Basketbal én coach Bas. Op een gegeven moment ging ik met een groep vrienden basketballen en Bas werd onze coach. Hij zette allemaal extra stappen voor ons, die hij niet hoefde te zetten. Toch deed hij het. Hij stond altijd voor ons klaar. Coach Bas was mijn inspiratie voor Triple Threat.”

Andere mindset

“Ik vond basketbal fantastisch. Ik trainde elke dag en bereikte een hoog niveau. Wat ik daar leerde, vertaalde zich ook naar mijn dagelijks leven. Ik kreeg geloof in mezelf en een ander perspectief op het leven. Uiteindelijk gaat het erom welke kansen je ziet en ervaart. Ik leerde dat als ik ergens tijd en energie in stopte, ik daar beter in werd. Plots dacht ik: dit is precies wat mijn wijk mist. Het mist niet de potentie en niet het talent, we missen perspectief en iemand die in ons gelooft en altijd voor ons klaar staat.”

One Family

“Met die gedachte is Triple Threat opgericht, een community die passie als middel gebruikt om jongeren te helpen naar zelfredzaamheid en het beste uit zichzelf te halen. Daarbij gebruiken we sport, cultuur en lifestyle. Bij ons voelen jongeren dat ze deel uitmaken van een community. Van een familie. Met rolmodellen waar ze tegenop kunnen kijken en waar ze zich aan op kunnen trekken. Het werkt ontzettend goed. Wij wilden jongeren geven wat we zelf hebben gemist en juist ook wat wij hebben gekregen en dat geven we nu door aan volgende generaties.”

Mentale gezondheid

“Triple Threat draagt zonder twijfel bij aan de gezondheid van een wijk. Niet alleen aan de fysieke gezondheid door basketbal en dans, maar bovenal aan de mentale gezondheid. Ik geloof er heel erg in dat passie en perspectief daar ontzettend veel invloed op hebben. Als je een droom hebt en ergens in gelooft, doet dat iets met je en als je je goed voelt, ga je vaak ook beter met je lichaam om.”